Czekolada to najsłodszy afrodyzjak na świecie. Najlepiej sprawdza się czekolada gorzka, która nie tylko poprawia nastrój, lecz także dostarcza energii. Niestety, ale jej działanie utrzymuje się niezwykle krótko, bo do 5 minut. 

Czekolada wzmaga aktywność seksualną dzięki obecności takich substancji chemicznych jak: teobromina, kofeina, fenyloetyloamina. Dzięki nim organizm dostaje potężną dawkę energetyczną, która wpływa na układ nerwowy. Wówczas wzrasta stężenie neuroprzekaźników w mózgu. Czekolada oraz jej naturalne właściwości pobudzające świetnie, współgrają z innymi afrodyzjakami, jak np. czerwonym winem. Takie połączenie smaków może wzmocnić efekt pobudzenia i odprężenia organizmu. 

Czekolada i jej wpływ na działanie układu płciowego

Nie bez powodu czekolada uznawana jest za naturalny afrodyzjak. Ta wyjątkowa słodycz posiada związki odpowiedzialne za podniesienie aktywności seksualnej. Są to związki chemiczne zwane teobrominą, które działają podobnie jak kofeina, czyli pobudzająco. Oprócz tego zawiera w sobie niemałe pokłady fenyloetyloaminy, która w stopniu znaczącym odpowiada za zmysłowe właściwości. PEA porównywana jest nieco do amfetaminy, która wykazuje silne działanie uzależniające, odpowiedzialne za podniecenie oraz pożądanie. Do jego zadań należy zwiększona produkcja dopaminy. Wzmożone wydzielanie serotoniny możliwe jest ze względu na obecność kofeiny, która wpływa pobudzająco na organizm. Przyjmowana w rozsądnych dawkach poprawia ogólne samopoczucie. Dodatkowe działanie rozluźniające wykazują flawonole. 

Czekolada ma duże powiązanie z biotechnologią, co jest spowodowane obecnością substancji, które pobudzają mechanizmy związane z wytwarzaniem neuroprzekaźników. Dzięki substancjom psychoaktywnym możliwe jest rozluźnienie mięśni oraz zwiększenie poziomu odprężenia.

Czekolada - przeciwwskazania 

Mimo iż czekolada wykazuje tak wiele pozytywnych właściwości na zdrowie organizmu, istnieją pewne przeciwwskazania, do jej spożywania. Czy czekoladę mogą przyjmować wszyscy? Niestety nie. Ta wyjątkowa słodycz nie jest polecana osobom z kamicą nerkową oraz chorobą refluksową przełyku. Zabronione jest także spożywanie czekolady przez osoby, które na co dzień stosują leki z inhibitorami MAO. Połączenie czekolady z tymi związkami, może przynieść nieoczekiwane, negatywne skutki dla zdrowia organizmu. Czekolada z pewnością jest zabroniona dla osób, które są na nią uczulone. Niewskazane jest przyjmowanie czekolady w dużych ilościach szczególnie przez osoby otyłe lub zmagające się z nadwagą.

Top