Szafran to prawdziwa bomba witaminowa, która posiada niezwykle właściwości. Roślina znajduje się w czołówce najdroższych przypraw na świecie. Wszechstronność właściwości sprawia, że szafran znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce oraz medycynie. Od wielu lat szafran uznawany jest za naturalny afrodyzjak, który pomaga w przypadku problemów z potencją. 

Szafran to przyprawa, która znana była już w starożytności. To właśnie wtedy odkryto jej właściwości pobudzające, które usprawniają aktywność seksualną człowieka. Obecnie szafran jest surowcem leczniczym, który wzmaga apetyt, działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwbólowo. Medycyna wskazuje również działanie przeciwskurczowe, które sprawdza się w okresie menstruacji.  

Szafran i jego wpływ na działanie układu płciowego

Szafran posiada w sobie niezrównaną liczbę witamin oraz mikroelementów. Zawiera witaminę C, witaminę B6 oraz witaminę A, niacynę, ryboflawinę, a także sporą dawkę kwasu foliowego. Nie mniej jest w nim potasu żelaza, wapnia oraz magnezu. 

Szafran wykazuje bardzo szerokie właściwości. Posiada zdolność do poprawy samopoczucia, zwiększenia produkcji serotoniny oraz dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. Szafran sprawdzi się w przypadku depresji, gdyż zmniejsza pierwotnie objawy tej choroby. Co ciekawe, szafran nie tylko działa afrodyzjakalne, lecz także wpływa na poprawę płodności u mężczyzn. Zdaniem specjalistów przyprawa posiada umiejętności antyoksydacyjne, które zapobiegają uszkodzeniom plemników i wpływają na zwiększenie szans na zapłodnienie. 

Szafran nie rzadziej użytkowany jest także przed kobiety, które znalazły w nim idealny środek zwalczający ból menstruacyjny oraz środek regulujący wszelkie dolegliwości związane z okresem menopauzalnym. Ponadto szafran polecany jest w celu wzmocnienia tkanki rozrodczej. Dodatkowo posiada właściwości odżywcze oraz odmładzające. Łagodzi nerwowość, drażliwość, a jednocześnie podnosi lekkość umysłu. 

Szafran w kuchni sprawdzi się w potrawach w których króluje ryż. Jego głęboki, korzenny i lekko ostry smak świetnie pasuje do kuchni hiszpańskiej. Szafran dodawany jest także do ciast oraz barwników. Potrafi wydobyć nieskazitelny smak kawy. 

Szafran - przeciwwskazania 

Mimo iż szafran wykazuje wiele pozytywnych właściwości, podawany w niestosowanych dawkach może przyczynić się do wielu nieprawidłowości w organizmie. Przedawkowanie szafranu może być skutkiem poronienia. Dlatego tak ważna jest ostrożność w przyjmowaniu preparatów z szafranem lub samego szafranu. Niestety, ale roślina może się okazać łagodnym alergenem. Nie zaleca się podawania szafranu dzieciom, gdyż brak jest jakichkolwiek danych na temat bezpieczeństwa podawania rośliny u najmłodszych. 

Top